На 3 октомври 2018, от 18:30 ч. в Националния музей Земята

...
На 3 октомври 2018, от 18:30 ч. в Националния музей Земята
Коментари Харесай

Изложба припомня каузите на Боян Петров


На 3 октомври 2018, от 18:30 ч. в Националния музей „ Земята и хората “ ще бъде показана галерия „ Каузите на Боян Петров – биоразнообразието в Кресненския пролом “ с присъединяване на негови близки, публични лица и другари. Експозицията подчертава на част от персоналния живот на Боян Петров, както и една от персоналните му дела, с която се е занимавал дълги години, а именно спасяването на Кресненското дефиле, застрашено от строителството на автомагистрала „ Струма ”, която сега се планува да премине през него. 

Кресненският пролом е малко кътче от природата на Югозападна България, съхраняващо извънредно богато биоразнообразие, едно от най-богатите в Европа, и мястото, където Боян Петров, завършвайки своето биологично обучение, е правил теренните изследвания за дипломната си работа. Кресненският пролом е мястото с най-вече биологични типове на единица повърхност в България и територия, в която се срещат южната средиземноморска със северната природа. Тясната котловина на река Струма, затисната от стръмни планински скатове, прави тази връзка доста уязвима и нежна и всички скотски типове и растения, обитаващи региона, са мощно чувствителни към човешките действия в Кресненски пролом.  

На изложбата ще бъдат показани фотографии от кръжока по зоология към Зоологическата градина, който е посещавал Боян Петров и е запалил пристрастеността му към природата, негови персонални фотоси, фотоси на природата в Кресненския пролом,  снимки на разнообразни предпазени типове земноводни, влечуги и птици, срещащи се в региона на Кресна. Автори на фотографиите са: самият Боян Петров; доцент доктор Стоян Бешков, Национален природонаучен музей при БАН; професор доктор Павел Стоев (предоставил фотоси от своя фотоапарат правени от Боян Петров), теоретичен секретар на Национален природонаучен музей при Българска академия на науките и другар на Боян още от годините в кръжока в Софийския зоопарк; Асен Тасев - другар на Боян от ученическите години; Андрей Ковачев - СДП БАЛКАНИ, биолог и зоолог, другар на Боян от 1-ви клас.

 
Това скъпо естествено благосъстояние в този момент е застрашено от строителството на автомагистрала „ Струма ” през дефилето, част от Транс-европейския кулоар 4, свързващ Хамбург със Солун, финансиран с европейски средства. Въпреки продължаващите повече от  20 години старания на неправителствените организации и персони като Боян Петров, да се откри щадящо за дефилето решение - с дълъг тунел или така наречен “източен обход ” отвън дефилето, в края на 2017 година българските управляващи анулираха законово настоящо решение от 2008 година и одобриха, че посоката София - Солун ще премине през дефилето, а единствено посоката юг - север ще бъде изнесена отвън Кресненския пролом. 

Последствията са пагубни както за природата, по този начин и за хората от района. С построяването на противоречивата права ще се изгубят значими транспортни връзки с районния Благоевград, рафтинг и каякинг туризмът ще пострада; риск от разширение на съществуващия път в автомагистрала ще има и за пътуващите по нея. 
Това решение е в контраст на рекомендациите на европейските конвенции и националното законодателство, и Боян Петров е измежду тези, които упорстват, че опция е освен допустима, само че и нужна. 

Изложбата се провежда по самодейност на Коалиция „ Да спасим Кресненското дефиле ”* с общителното подпомагане на Националния природонаучен музей при Българската академия на науките.

Откриването ще се организира на 3 октомври 2018 година от 18:30 ч. и ще продължи до 10 октомври в постройката на музея „ Земята и Хората “ на адрес гр. София, бул. „ Черни връх ” № 4.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР